ferofiha píše:Ja som sa stretol s prípadmi, že film šiel v RTVS prvýkrát so slovenským dabingom (ktorý prebrali z Markízy), predtým bol dvakrát po česky a teraz ho označili ako premiéru. Alebo aj s prípadom, že RTVS si vyrobila svoj dabing a jeho prvé nasadenie označila za reprízu filmu len preto, že predtým dávno šiel ten film v češtine (podľa novín by sme teda zavádzajúco mohli predpokladať výrobu dabingu na oveľa skorší dátum).
A ešte dávnejšie nastávali aj prípady, že jedna televízia prebrala dabing od druhej (teraz to už je skôr raritou, ale stávalo sa) a označili to ako premiéru.
Každopádne dávať rovnítko k premiére a roku výroby je absolútne zavádzajúce. A aj z toho dôvodu, že u nás sa rok výroby dabingu v komerčných televíziách neuvádzal (niekedy to uviedli v RTVS, ale aj tam už odsekávajú titulky, tak ťažko to potvrdiť). V českých dabingoch sa roky výroby uvádzajú. Tam to nemusia motať s premiérami.
Áno, to, keď nejaký film uvádzajú ako premiéru, hoci predtým niekedy už šiel na tej istej (alebo inej TV stanici), buď v češtine, alebo s iným dabingom, je preto, lebo naň opäť zakúpili vysielacie práva. To sa bežne stáva, že keď napr. RTVS vysiela nejaký film v češtine alebo v SK, potom to pár rokov nevysiela (alebo to zatial vysiela iná tv stanica) a potom sa to znovu vráti k RTVS, označí to za premiéru kvôli tomu, že to znova zakúpili. Tak to bolo aj teraz nedávno napr. v prípade
FORSYTOVCOV, ich nasadenie v HD bolo označené ako premiéra a pritom je to už dokopy 4 repríza toho seriálu na RTVS (vtedy ešte STV).
Lenže ja sem pridávam tie dátumy samozrejme aj na základe toho, kedy na to PRVÝ KRÁT natrafím v programe!!! Hlavne čo sa pri Markíze týka! V tom mám jasno, kedy sa čo na markíze prvý krát vyskytlo! A môžete mi veriť, že mnohé dátumy premiér, ktoré som sem poslal, sú PRAVDIVÉ!!! Napr. pri Fantaghiró, Pirátoch, Malej princeznej, Čiernom krásavcovi, Lásky cez internet, Striptíze, Ally MCbielovej, BORN FREE, a v konečnom dôsledku aj pri POSLEDNOM MOHYKÁNE a Návrate SOMMERSBYHO ( tam sa to 1x na Markíze objavilo v 98-mom ibaže určite v češtine ako sme zistili) a so slovenským dabingom na TV Luna v 99-tom. Alebo pri viacerých iných tituloch, ktoré tu nemajú ešte založený profil,napr. viem, kedy mali premiéru.
Jasné že sa nespolieham iba na nápis premiéry v novinách, ale predovšetkým toho, kedy sa to vyskytuje prvý krát! Takže všetko, čo som tu doteraz označil za premiéru, nemusíte až tak zatracovať. Ale chápem vás, že u viacerých filmom už na 100% nezistíme, s akým dabingom šli pri premiére.
A neboj sa, už sem nebudem nič také dávať. Oproti českému dabingforum sme s mnohým ešte "v plienkach" ale už to nebudem riešiť. To, čo som si chcel zistiť sám pre seba - a na základe toho som začal s tým vyhľadávaním premiér - som už aj tak zistil, čiže už ma to viac nezaujíma.