Akurát som tu prišiel, že spravím profil, ale už je spravený, tak len pridám svoje prvé postrehy.
Moje "vysnívané" obsadenie som už písal v sekcií "nenadabované filmy" a teší ma, že aspoň z časti sa naplnilo.
Tomáš Hallon za mňa super. Správne obsadený a navyše aj kvalitný výkon (vždy to však môže byť lepšie). Z chlapčenských hlasov v slovenskom dabingu si neviem predstaviť lepšiu alternatívu (snáď len
Jakub Janák). Kristina Svarinská - tu nie je čo riešiť, správna voľna. Rovnako Mňahončák (podľa mňa pasuje na JM viac ako Mikulčík) na Momou potešil.
Dušan Szabó ako Gurney tiež super. Potom je tu kategória "neutral" a síce hlasy, ktoré som si predstavoval (viď nenadabované filmy) inak, no aj ich alternatívy sú fajn.
Ivan Šandor ako "klaďas" Leto - charizmatický otec Paula celkom zapasoval (
Michal Hallon by bol totálny úlet). Podobne
Monika Hilmerová ako Paulová matka, za mňa nečakaná, no vydarená voľba, aj keď predsa len tá
Renáta Rundová by sa mi páčila viac. Veľmi spokojný som aj s Vladimírom Jedľovským, ktorý má ten správne démonický hlas na postavu Baróna (vďaka Bohu že nepoužili Trnavského).
Peter Krajčovič,
Marián Miezga na svoje postavy tiež zapasovali, takže OK. No a na záver tu máme poslednú kategóriu... Hoci ma nasledujúce obsadenia trochu sklamali, nemôžem povedať žeby boli obsadení nevhodne, no skrátka sa ponúkali oveľa lepšie (a dostupné) možnosti. Namiesto Daniela Fischera by som dal Michala Klučku. Thufir Hawat mal byť jednoznačne
Marián Slovák, zatiaľ čo ctihodná matka v podaní
Charlotte Rampling je u mňa jedine
Eva Matejková. A jedna z najzásadnejších postáv celej ságy - Stilgar, by bol skvelý ako
Ivan Gogál.
Kamil Mikulčík má síce správnu farbu hlasu (či ako to nazvať) no zbytočne danú postavu omladzuje. Škoda. No ako som už povedal, ani jeden hlas mi neprišiel rušivý (až na Jána Galloviča), takže musím byť spokojný.
Preklad je kvalitný, rovnako tak aj výkony hercov. Celkovo je dabing veľmi vydarený. Sunrise je zárukou kvality.
Inak je super že aj slovenský dabing je 5.1 ! Dúfam že tak už budú robené všetky dabingy pre HBO.